Wat is de ziekte van Crohn?

De ziekte van Crohn is een chronische ontstekingsziekte. Samen met colitis ulcerosa is het een van de twee hoofdvormen van IBD (Inflammatory Bowel Disease). Een belangrijk verschil met colitis ulcerosa is dat de ziekte van Crohn in het hele spijsverteringskanaal kan voorkomen. Meestal zit de ziekte van Crohn echter aan het eind van de dunne darm, in de dikke darm en bij de anus. In Nederland hebben ruim 80.000 mensen een chronische darmontsteking. Iets minder dan de helft hiervan heeft de ziekte van Crohn.

Symptomen
Door de ontstekingen werkt de darm niet meer zoals het hoort. Afhankelijk van de ernst of ziekteactiviteit kunnen diverse klachten ontstaan. Zo hebben mensen met de ziekte van Crohn vaak last van buikpijn, koorts, verminderde eetlust en vermoeidheid.

Als gevolg van de ontstekingen vermindert de opname van sommige voedingsstoffen waardoor gewichtsverlies kan ontstaan. Ook ontstaan er wondjes in de darm waardoor bloedverlies bij de ontlasting kan optreden. Hierdoor kan bloedarmoede ontstaan. Wanneer de ontsteking doorgroeit naar andere delen van de darm of omliggende organen, ontstaan onnatuurlijke verbindingen. Deze fistels zijn vaak zeer pijnlijk.

Hoe krijg je de ziekte van Crohn?
De precieze oorzaak van de ziekte van Crohn is nog niet bekend. Uit onderzoek is gebleken dat verschillende factoren invloed kunnen hebben op het ontstaan van de ziekte. Zo spelen het afweersysteem, erfelijkheid, bacteriën en roken een rol hierin. Stress is geen oorzaak van de ziekte, maar kan de klachten wel verergeren.

Wie krijgen de ziekte van Crohn?
Iedereen kan de ziekte van Crohn krijgen. Crohn komt bij zowel mannen als vrouwen evenveel voor, al verloopt de ziekte bij vrouwen vaak iets agressiever. Hoewel de ziekte zich op elke leeftijd kan openbaren, wordt de diagnose meestal vastgesteld bij mensen tussen de vijftien en dertig jaar.

Bekijk ook: