Wat is de ziekte van Crohn?

De ziekte van Crohn is een chronische ontstekingsziekte. Samen met colitis ulcerosa is het een van de twee hoofdvormen van IBD (Inflammatory Bowel Disease). Een belangrijk verschil met colitis ulcerosa is dat de ziekte van Crohn in het hele spijsverteringskanaal kan voorkomen. Meestal zit de ziekte van Crohn echter aan het eind van de dunne darm, in de dikke darm en bij de anus. In Nederland hebben ruim 80.000 mensen een chronische darmontsteking. Iets minder dan de helft hiervan heeft de ziekte van Crohn.

Lees meer

Leven met de ziekte van Crohn

Crohn is een chronische ziekte die (nog) niet te genezen is. Hoe de ziekte verloopt, verschilt per patiënt. Het is een onvoorspelbare ziekte. Sommige mensen hebben zelden klachten, anderen continu. Maar zelfs als de ziekte rustig is, heeft deze invloed op iemands leven. Patiënten moeten altijd alert zijn op zaken als stress en gezonde voeding. Wanneer zij dit niet doen, kan dit resulteren in opvlamming van de ziekte. Rust en regelmaat zijn zeer belangrijk.

Lees meer

‘Ik geef niet op totdat alle mensen met IBD weer een zo normaal mogelijk leven kunnen leiden’

Carin werkt bij Takeda als Patient engagement manager. Zij zet zich in voor patiënten met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa:

‘Ik wil heel graag samen met patiënten, voor patiënten oplossingen ontwikkelen die hen helpen in hun dagelijks leven.’

 

Lees meer