Leven met reuma

Reuma is niet te genezen, de ziekte is een chronische aandoening. Maar met medicijnen zijn de meeste vormen van reuma goed te behandelen. Deze geneesmiddelen helpen de ontstekingen te remmen en de pijn te verzachten, waardoor patiënten zich weer beter kunnen bewegen en mobiel blijven.

Behandeling
De behandeling van reuma verschilt per soort. De medicijnen zijn vaak gericht op vermindering van de pijn. Er zijn verschillende reumaremmers, ontstekingsremmers, biologische medicijnen, Jak-remmers en corticosteroïden. De biologische geneesmiddelen richten zich op de cellen en eiwitten die de chronische ontstekingen veroorzaken. De zogenaamde Jak-remmers zijn de nieuwste medicijnen. Ze verminderen de aanmaak van cytokines (eiwitten) en doorbreken het proces dat de ontsteking in stand houdt.

Ontwikkeling
Er is momenteel veel onderzoek naar targeted treatments: medicijnen die zeer gericht alleen dat deel van het lichaam aanpakken waar bijvoorbeeld een ontsteking zit. Ook is er in onderzoek veel aandacht voor de oorsprong van de ziekte: een afwijking in het immuunsysteem.

De verwachting is dat er binnen nu en vijf jaar nieuwe middelen komen die de ontstekingsstoffen van reuma nog effectiever kunnen remmen. Zo zijn er medicijnen in ontwikkeling die de ontsteking als het ware bindt en afvoert. Ook kan inmiddels op basis van bepaalde stoffen in het bloed een goed onderbouwde voorspelling worden gedaan of iemand tien jaar later reuma zal ontwikkelen.

Meer informatie over behandelingen van de verschillende soort van reuma vind je op www.reumanederland.nl.

Bekijk ook: