Wat is neuropatische pijn?

Iedereen heeft wel eens pijn, en meestal is dat maar goed ook. Want je lichaam geeft met een pijnprikkel aan dat er iets mis is en dat je maatregelen moet nemen. Maar soms kan de pijn maanden tot jaren aanhouden. Dan is er meer aan de hand dan een korte pijnprikkel. Er is dan sprake van neuropatische pijn, ook wel zenuwpijn genoemd. Deze is vaak heftig en kan variëren van een branderig gevoel tot krampen. Hierdoor kunnen mensen last hebben van verminderd functioneren, verminderde mobiliteit, (psycho)sociale problemen, angst, depressie en slaapproblemen.

Hoe krijg je zenuwpijn?
Zenuwpijn ontstaat na een beschadiging, beknelling of ontsteking van een zenuw. Hierdoor krijgen de hersenen steeds een signaal dat er iets mis is op die plek. De zenuw raakt overprikkeld en er ontstaat overgevoeligheid. Zenuwpijn is meestal chronisch en gaat zelden vanzelf over.

Wie krijgt zenuwpijn?
Iedereen kan zenuwpijn krijgen, bijvoorbeeld bij een whiplash na een ongeluk, na een bloeding in de hersenen of het ruggenmerg of een operatie.

Of tijdens aandoeningen zoal multiple sclerose, kanker, diabetes en gordelroos, als bijwerking van en behandeling aan een amputatie (fantoompijn), als gevolg van een tekort aan bepaalde voedingsstoffen (vitamines) of na overmatig drankgebruik.

Bekijk ook: