Leven met neuropatische pijn

Chronische pijn wordt nog niet als zelfstandige aandoening erkend, maar gezien als een gevolg van bepaalde andere aandoeningen. Patiënten die aan zenuwpijn leiden, hebben geen lagere levensverwachting door deze aandoening. Wel kan dus de kwaliteit van leven sterk achteruitgaan door het constant voelen van pijn.

Diagnose
Voor de juiste behandeling van zenuwpijn is het belangrijk de pijn zo nauwkeurig mogelijk te omschrijven. Omdat geen enkele pijn dezelfde is, is het voor een arts niet eenvoudig om chronische pijn als zenuwpijn te diagnosticeren. Artsen maken voor het stellen van de diagnose gebruik van een uitgebreide vragenlijst die patiënten moeten invullen.

Behandeling
Zodra de arts de diagnose ‘zenuwpijn’ heeft gesteld, kan met een passende behandeling worden gestart. Soms zal doorverwezen worden naar een specialist, bijvoorbeeld een neuroloog of een pijnspecialist. Dit is afhankelijk van de soort zenuwpijn en de ernst van de klachten. Hoe sneller de pijn wordt behandeld, hoe groter de kans op een goed resultaat.

Gewone pijnstillers en ontstekingsremmers helpen vaak niet. Mensen met zenuwpijn krijgen soms antidepressiva of middelen tegen epilepsie voorgeschreven. Deze middelen hebben namelijk invloed op de zenuwen en informatie-overdracht in de hersenen. Medicijnen kunnen een (duidelijke) vermindering van de pijn geven, de pijn draaglijker maken en daarmee de kwaliteit van leven verbeteren.

 

Toekomst
Zenuwpijn gaat uit zichzelf bijna nooit over. De huidige beschikbare behandelingen leiden in een aantal gevallen niet tot het compleet verdwijnen van de pijn. Het is voor de patiënt dan ook belangrijk dat bestaande behandelingen of combinaties van behandelingen verder worden verbeterd en nieuwe behandelopties worden ontwikkeld.

Meer informatie
Samenwerkingsverband pijnpatiënten
Dutch Pain Society
Pijn en kanker
Thuisarts.nl

Bekijk ook: