Leven met hiv /aids

Hiv/aids is in Afrika nog altijd een groot probleem. Jaarlijks sterven er honderdduizenden mensen aan aids. In Nederland zijn er nog steeds mensen die niet weten dat ze met hiv besmet zijn; er overlijden jaarlijks meer dan honderd patiënten aan aids in ons land.

Diagnose
Wanneer je een hiv-infectie hebt opgelopen, kun je klachten hebben die op griep lijken. We spreken dan van acute hiv. De meest voorkomende klachten zijn huiduitslag, koorts, keelpijn en zware hoofdpijn. Omdat de klachten overeenkomen met de griep of de ziekte van Pfeiffer, denken artsen soms niet aan een hiv-infectie. Ook kan het zo zijn dat je niet meteen klachten krijgt en dat je je nog jaren goed voelt. Je kunt dan wel anderen met hiv infecteren. Denk je dat je risico hebt gelopen op hiv en vertoon je bovenstaande klachten? Neem dan contact op met je huisarts of de ggd voor een hiv-test.

Behandeling
Tegen hiv bestaat nog geen vaccin. Ook zijn er nog geen medicijnen die aids kunnen genezen. Wel zijn er zogenaamde aidsremmers, die de groei van het virus remmen. Aidsremmers bestaan uit een cocktail van geneesmiddelen die de patiënt iedere dag moet nemen. De behandeling is de afgelopen jaren sterk verbeterd: in het verleden moesten patiënten volgens een ingewikkeld schema iedere dag heel veel pillen slikken. Nu nemen ze nog slechts een of twee keer per dag een paar tabletten in. Deze hebben soms wel bijwerkingen die het dagelijks leven van de patiënt beïnvloeden. Daarnaast kan het virus ongevoelig worden voor de geneesmiddelen. Vanwege deze twee oorzaken moet regelmatig van combinatie worden gewisseld. Toen de ziekte net was ontdekt, gingen patiënten binnen twee jaar na de diagnose aids dood. Omdat er nu goede geneesmiddelen zijn, is hiv inmiddels een chronische ziekte geworden. Patiënten kunnen er gewoon oud mee worden, mits ze hun geneesmiddelen trouw innemen.

 

Toekomst
Ondanks jarenlang onderzoek is er nog geen hiv-vaccin beschikbaar voor de miljoenen mensen die risico lopen op besmetting. Wel is er een studie met de naam RV-144 die aangeeft dat een combinatie van sommige vaccins een zekere bescherming tegen hiv biedt. Mogelijk biedt dit aanknopingspunten voor de ontwikkeling van een effectieve vaccinatie.

Er is een behandeling in ontwikkeling waarbij via een onschuldig verkoudheidsvirus enkele hiv-genen in spiercellen worden gebracht. De cellen gaan dan verschillende hiv-eiwitten maken, waardoor antistoffen en killercellen worden aangemaakt tegen belangrijke onderdelen van hiv. Een voorbeeld hiervan zijn de envelop-eiwitten, antilichamen, aan de buitenkant van het virus.

Meer informatie
Aidsfonds.nl

Bekijk ook: