Wat is hiv / aids?

Hiv is de afkorting van humaan immunodeficiënte virus, een virus dat je afweersysteem aantast. Normaal beschermen witte bloedlichaampjes ons lichaam tegen virussen en bacteriën. Als je besmet bent met het hiv-virus, gaan die witte bloedlichaampjes kapot. Je kan dan heel ziek worden van iets eenvoudigs als een schimmel in je mond of vagina. Op een gegeven moment daalt de weerstand van een hiv-patiënt zo ver dat hij infecties en bepaalde vormen van kanker krijgt. Op dat moment zeggen we dat hij aids heeft, dit is een afkorting voor Acquired Immuno Deficiency Syndrome.

Lees meer

Leven met hiv / aids

Hiv/aids is in Afrika nog altijd een groot probleem. Jaarlijks sterven er honderdduizenden mensen aan aids. In Nederland zijn er nog steeds mensen die niet weten dat ze met hiv besmet zijn; er overlijden jaarlijks meer dan honderd patiënten aan aids in ons land.

Lees meer

‘Nu krijg ik de kans om terug te kijken op een rijk leven’

Reina leeft al bijna 32 jaar met hiv. Ze vertelt wat medicijnen voor haar betekend hebben.

‘Medicijnen hebben mij de kans gegeven om een normaal leven te leiden. Daar ben ik heel dankbaar voor.’ Nu ze 56 jaar is, merkt Reina dat ze tegen haar fysieke grenzen aan loopt. ‘Ik ben een wijze, oude vrouw geworden, maar ik kijk met veel voldoening terug op een zinvol, rijk leven.’

Lees meer