Wat is diabetes?

Diabetes, ook wel bekend als suikerziekte, is een chronische stofwisselingsziekte. Als je diabetes hebt, zit er te veel glucose (suiker) in je bloed. Het lichaam kan het bloedsuikerpeil niet goed regelen. Diabetes kent verschillende types; de meest voorkomende zijn type 1 en type 2. 

Hoe krijg je diabetes type 1?
Bij type 1 diabetes maakt de alvleesklier te weinig insuline (een hormoon) aan, waardoor er te veel suiker in je bloed aanwezig blijft. Het lichaam maakt door een fout in het afweersysteem de zogenaamde ‘eilandjes van Langerhans’ kapot. Deze eilandjes bevinden zich in de alvleesklier en zijn nodig voor de productie van insuline. Over de oorzaak van type 1 is nog niet veel bekend, genetische aanleg en erfelijkheid kan een rol spelen, maar ook virussen en voeding. Type 1 is echter niet afhankelijk van iemands leefstijl.

Hoe krijg je diabetes type 2?
Bij type 2 diabetes werkt de alvleesklier steeds minder goed en maakt te weinig insuline aan of reageer je minder goed op insuline. Dit is de meest voorkomende vorm van diabetes en komt voor bij mensen van alle leeftijden. Ook bij deze variant speelt erfelijkheid een rol, maar door grondige aanpassingen van leefstijl is het mogelijk om symptomen te verminderen.

 

Overgewicht, ongezonde voeding, te weinig lichaamsbeweging, roken en bepaald medicijngebruik zijn ook van invloed op de ontwikkeling van diabetes type 2.

Wie krijgt diabetes?
In principe kan iedereen diabetes krijgen, maar sommige mensen hebben meer kans dan anderen. Voor diabetes type 2 is bekend welke risicofactoren een rol spelen, bij diabetes type 1 is dat nog niet zo. Diabetes type 1 komt veel minder vaak voor dan diabetes type 2: één op de tien suikerpatiënten heeft type 1.

Bekijk ook: