Leven met diabetes

Als je diabetes hebt, schommelt de bloedsuikerspiegel in je bloed. Als de bloedsuiker te hoog is, noem je dat een hyper, als de bloedsuiker te laag is, heet dat een hypo. Bij een hyper moet je het teveel aan suiker in je bloed kwijtraken, dit kan door te gaan bewegen of water te drinken. Bij een hypo drink of eet je snel iets zoets, zoals druivensuiker of een zoet drankje.

Diagnose
Het kan soms jaren duren voordat mensen in de gaten hebben dat ze aan diabetes lijden. Iedereen heeft immers wel eens last van de symptomen als vermoeidheid. Maar naast moe zijn, gelden voor diabetes type 1 de volgende symptomen: veel dorst en vaak plassen, last van ogen, slecht genezende wondjes, kortademigheid, pijn in de benen bij het lopen en infecties die vaak terugkomen. Voor diabetes type 1 zijn de symptomen: veel dorst en vaak plassen, afvallen zonder reden, ziek en beroerd voelen, veel honger hebben of juist helemaal niet, wazig zien, misselijk zijn en overgeven. Als je meerdere symptomen hebt, is het verstandig bij een huisarts langs te gaan. Deze kan met een bloedtest vaststellen of je diabetes hebt.

Behandeling diabetes type 1
Elke soort diabetes vereist een andere behandeling. Bij diabetes type 1 moet de patiënt meerdere keren per dag insuline spuiten en de bloedsuiker meten om de hoeveelheid insuline te bepalen. De insuline is vaak van dierlijke afkomst, maar sinds de jaren tachtig is er ook een vorm op de markt die is gebaseerd op menselijke insuline. Insuline kan worden toegediend met een traditionele injectiespuit, maar er zijn ook insulinepompen beschikbaar, die op gezette tijdstippen een zeer nauwkeurige dosis insuline afgeven. De patiënt hoeft dan niet zelf bij te houden wanneer hij insuline moet injecteren.

Behandeling diabetes type 2
Diabetes type 2 ontwikkelt zich veel langzamer dan type 1. Met aanpassingen in leefstijl kan voor langere periode voorkomen worden dat symptomen verergeren. Als dit op een gegeven niet meer werkt, neemt de patiënt medicatie in die de bloedsuiker verlaagt.

 

Van deze medicatie bestaan twee vormen: een die de alvleesklier helpt om insuline af te geven en een die de aanmaak van glucose in de lever vermindert.

Toekomst
Een mogelijke doorbraak op het gebied van behandeling diabetes type 1 is celtherapie, het injecteren of inbrengen van levende cellen in een patiënt om de oorzaak van zijn ziekte te behandelen. De nieuwe cellen nemen de functie van de kapotte cellen over, waardoor de ziekte wordt aangepakt. Bij celtherapie voor type 1 diabetes worden de kapotte eilandjes van Langerhans vervangen door gezonde eilandjes uit een donoralvleesklier. Dit helpt het lichaam om de controle over de bloedsuikerspiegel terug te krijgen zonder de dagelijkse insuline-injecties.

Meer informatie
Diabetesvereniging Nederland
Diabetesfonds

Bekijk ook: