Leven met borstkanker 

De vooruitzichten voor mensen met borstkanker zijn de afgelopen jaren sterk verbeterd, mede door eerdere diagnose en behandeling met steeds betere geneesmiddelen. De vijfjaarsoverleving is gestegen tot 88%. Door het bevolkingsonderzoek worden meer kankers in een vroeg stadium ontdekt en is de kans dat de behandeling succes heeft groter. Niettemin, op het moment dat je de diagnose krijgt, staat je leven op zijn kop.

Diagnose
Hoe eerder de diagnose van borstkanker wordt gesteld, hoe groter de kans op genezing. Bij de diagnose en behandeling worden vier stadia gehanteerd. De grootte en de plaats van het tumor zijn daarbij bepalend; of het tumor is doorgegroeid in omliggend weefsel of bloedvaten; en of er uitzaaiingen in de lymfeklieren, organen, bot of ergens anders in het lichaam zijn.

Behandeling
Het soort borstkanker, het stadium, mogelijke uitzaaiingen, erfelijke aanleg en andere persoonlijke omstandigheden bepalen de behandeling. Meestal krijgen patiënten een combinatie van behandelingen. Tot de mogelijkheden behoren: een operatie, chemotherapie, een doelgerichte therapie (targeted therapy, een behandeling met medicijnen die specifiek aangrijpen op de kankercellen), hormonale therapie en bestraling.

Preventie
In Nederland krijgen alle vrouwen tussen de 50 en 75 jaar elke twee jaar een oproep voor het landelijk bevolkingsonderzoek borstkanker. Door het bevolkingsonderzoek overlijden ongeveer 775 minder vrouwen aan borstkanker. KWF Kankerbestrijding adviseert gezond leven te leven, voldoende te bewegen, liefst geen alcohol te drinken en al helemaal niet te roken.

Ook wordt geadviseerd regelmatig zelf de borsten te controleren door te kijken en te voelen.

Toekomst
Er wordt veel onderzoek gedaan naar het verbeteren van de behandeling van borstkanker. Naar nieuwe technieken en naar het voorkomen van onnodig behandelen. Zo wordt bijvoorbeeld onderzocht of het bij alle patiënten nodig is om onderzoek te verrichten in de lymfeklieren in de oksel. Sinds 2018 is bestraling met protonen ook mogelijk in Nederland.

Meer informatie
Borstkankervereniging Nederland
Filmpje over Borstkanker van gezondheidspleinTV
Kanker.nl
Over zelfonderzoek

Bekijk ook: