Wat is Alzheimer?

De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie, ongeveer 70% van de dementiepatiënten heeft deze variant. Dementie is een verzamelnaam voor verschillende ziektebeelden waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. Geheugenverlies is het belangrijkste kenmerk, maar men spreekt pas van dementie als er meer problemen zijn. Mensen die dementeren, hebben bijvoorbeeld moeite met heel normale dingen, zoals spreken of klokkijken. Ook is het mogelijk dat hun karakter of gedrag sterk verandert. In de loop van de tijd verliest een dementiepatiënt steeds meer de regie over zijn eigen leven en wordt afhankelijker van zijn omgeving. 

Hoe krijg je Alzheimer?
Alzheimer ontstaat als er zenuwcellen in de hersenen kapot gaan of als de verbindingen tussen de cellen niet meer werken. Eiwitten klonteren samen in zogenaamde ‘plaques’ en ‘tangles’. Hierdoor gaan de hersenen steeds minder goed functioneren. Soms gaan mensen heel snel achteruit, maar dit proces kan ook langzaam verlopen; in dat geval kunnen mensen nog jarenlang redelijk functioneren in het dagelijks leven. Alzheimer is onomkeerbaar. Uiteindelijk raken patiënten door de gevolgen van de ziekte ernstig verzwakt en overlijden tenslotte.

 

Wie krijgt Alzheimer?
Alzheimer komt veel voor bij oudere mensen, maar er zijn ook vormen die al op jongere leeftijd optreden. Eén op de vijf mensen krijgt dementie, bij vrouwen is dit zelfs één op de drie. Door de vergrijzing zal het aantal mensen met dementie de komende jaren toenemen. De verwachting is dat in 2040 een half miljoen mensen de diagnose krijgen. Op dit moment zijn dat er ruim 270.000.

Bekijk ook: