< Terug naar de innovatie-pagina

Reuma rust nooit, dus wij ook niet

Reuma: Wat is de potentiële doorbraak?

Er is momenteel veel onderzoek naar targeted treatments: medicijnen die zeer gericht alleen het deel van het lichaam aanpakken waar een ontsteking zit. En er is veel aandacht voor de oorsprong van de ziekte: een afwijking in het immuunsysteem. De verwachting is dat binnen nu en vijf jaar nieuwe middelen komen die de ontstekingsstoffen van reuma nog effectiever kunnen remmen. Zo zijn er medicijnen in ontwikkeling die de ontsteking als het ware bindt en afvoert. Ook kan inmiddels op basis van bepaalde stoffen in het bloed een onderbouwde voorspelling worden gedaan of iemand tien jaar later reumatoïde artritis zal ontwikkelen.

Hoe kan dit patiënten helpen?

Systems medicine is daarom van groot belang: door een moleculaire barcode van elke patiënt te bepalen, kunnen we aflezen waar iets mis is. Zo wordt het beter mogelijk om al in te grijpen voordat iemand een bepaalde ziekte ontwikkelt.

Hoeveel patiënten zouden hiermee geholpen kunnen worden?

Alleen al in Nederland hebben bijna twee miljoen mensen reumatische klachten.

‘Hopelijk kunnen we reuma op den duur genezen’ Stefan Florentinus, medisch directeur AbbVie

Wat is het potentiële effect op de systemen voor gezondheidszorg in Europa?

Verschillende cellen en weefsels moeten worden betrokken in de analyses. Wellicht heeft een flink deel van de reumapatiënten bijvoorbeeld dezelfde genetische afwijking als veel patiënten met chronische darm-of oogontsteking. In dat geval zouden ze ook baat hebben bij dezelfde geneesmiddelen. Het afbreken van de muren tussen de diverse ziektebeelden is dan ook van groot belang.

Wat zou er moeten veranderen in de zorgverlening?

Nu starten artsen de behandeling van reuma vaak nog op grond van algemene classificaties en ervaringen, maar het verder personaliseren van de behandeling is belangrijk. Systems medicine is daarom van groot belang: door een moleculaire barcode van elke patiënt te bepalen, kunnen we aflezen waar iets mis is. Zo wordt het beter mogelijk om al in te grijpen voordat iemand een bepaalde ziekte ontwikkelt. De relatie tussen de arts en de patiënt verandert. Veel meer dan vroeger maken zij nu samen duidelijke afspraken over het specifieke behandeldoel, waarbij de zorgvraag van de patiënt centraal staat. Door treat to target worden doel en behandeling continu aangepast aan tussentijdse behandelresultaten.

Aantal mensen met reuma
Download PDF
Aantal mensen met reuma die medicijnen gebruiken
Download PDF

We gaan reuma ooit genezen

De behandeling van reuma maakt een enorme ontwikkeling door. Ook Stefan Florentinus, medisch directeur bij AbbVie, is enthousiast over de huidige en toekomstige behandelmogelijkheden: ‘Vergeleken met vroeger leven we nu in een totaal nieuwe wereld.'

Lees meer