< Terug naar de innovatie-pagina

Long kanker staat niet stil, dus wij ook niet

Door het combineren van kankerbehandelingen worden ze krachtiger en het helpt mensen om gezondere levens te leiden; we gaan door totdat we NSCLC [Non-Small-Lung Carcinoma (niet-kleincellig longcarcinoom)] onder controle kunnen houden of zelfs kunnen genezen.

Niet-kleincellig longcarcinoom (NSCLC): wat is de potentiële doorbraak?

In combinatietherapieën worden meerdere geneesmiddelen met verschillende werkingsmechanismes gebruikt om de kans dat de kanker van de patiënt onder controle kan worden gehouden of zelfs kan worden genezen te vergroten. De combinaties kunnen bestaan uit immuuntherapieën, die de immuunreactie van de patiënt verbeteren en doelgerichte therapieën, die de kankercellen vernietigen of uitzaaiingen voorkomen. De combinaties van deze therapieën beloven betere uitkomsten in vergelijking met geïsoleerd gebruikte enkelvoudige geneesmiddelen.

Hoe kan dit patiënten helpen?

Chemotherapie blijft de standaardbehandeling voor de meerderheid van de patiënten. Dit kan door zijn toxiciteit een groot effect op de kwaliteit van leven hebben. Combinatietherapieën kunnen betekenen dat minder patiënten van dit type behandeling afhankelijk zijn. Deze therapieën zouden ook het leven van patiënten kunnen verlengen, hun kwaliteit van leven vergroten en zelfs genezing bieden aan patiënten waarvan de diagnose op dit moment terminaal zou zijn.

Hoeveel patiënten zouden hiermee geholpen kunnen worden?

Met ongeveer 400.000 gediagnosticeerde mensen per jaar in de EU is niet-kleincellig longcarcinoom (NSCLC) de derde meest voorkomende vorm van kanker. De overlevingskansen zijn laag; slechts 15% van de patiënten is 5 jaar na de diagnose nog in leven. Met een verbeterde NSCLC-behandeling door het gebruik van combinatietherapie zouden 30.000 sterfgevallen in de EU voorkomen kunnen worden. Verbeterde overlevingskansen helpen ook bij het verminderen van de emotionele stress bij patiënten, en verminderen de zorg- en financiële belasting van families.

“De combinatie van kankerbehandelingen maakt hen krachtiger en helpt mensen langer en gezonder te leven.”

Wat is het potentiële effect op de systemen voor gezondheidszorg in Europa?

Deze behandelingen betekenen een verschuiving naar gepersonaliseerde medicatie en het effect ervan zal toenemen als we meer weten over de kenmerken van de tumor en immuuncellen van de patiënt. Verbeterde en duurzame langetermijnresponscijfers zouden tot minder patiënten leiden die palliatieve zorg of ziekenhuisovernachtingen nodig hebben, waardoor de wachttijden voor ziekenhuisbedden afnemen.

Wat zou er moeten veranderen in de zorgverlening?

Combinatiebehandelingen op oncologisch gebied zullen beginnen met beperkte gegevens als gevolg van kleine populaties voor combinaties en dringende behoefte. Het is waarschijnlijk dat patiënten in hoge mate profiteren van combinatiebehandelingen, maar hun werkelijke waarde zal pas na verloop van tijd duidelijk worden. Met innovatieve prijsmodellen zouden de prijzen na verloop van tijd aangepast kunnen worden, afhankelijk van de voordelen aangetoond in bewijsmateriaal uit de echte wereld.

Overlevingskans kanker
Download PDF
Overlevingskans kinderen met kanker toegenomen
Download PDF

Wij geven niet op tot we begrijpen hoe we nog meer vrouwen met eierstokkanker kunnen helpen

De behandeling van eierstokkanker maakt een belangrijke ontwikkeling door, dankzij behandeling op maat. Manfred Marang, medical lead bij AstraZeneca, vertelt over een nieuwe PARP-remmer. Dit geneesmiddel biedt ook perspectief op betere behandeling van andere tumorsoorten.

Lees meer