< Terug naar de innovatie-pagina

HIV gaat niet met vakantie, dus gaan wij ook niet

Hiv/aids is in Afrika nog altijd een enorm probleem. Jaarlijks sterven er honderdduizenden mensen aan aids. Ook in Nederland lopen nog mensen rond die niet weten dat ze met hiv besmet zijn. In ons land overlijden jaarlijks meer dan honderd patiënten aan aids.

Hiv: Wat is de potentiële doorbraak?

Ondanks jarenlang onderzoek is er nog geen hiv-vaccin beschikbaar voor de miljoenen mensen die risico lopen op besmetting. Wel is er een studie met de naam RV-144 die aangeeft dat een combinatie van sommige vaccins een zekere bescherming tegen hiv biedt. Mogelijk biedt dit aanknopingspunten voor de ontwikkeling van een effectieve vaccinatie.

Janssen, lidbedrijf van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen, ontwikkelt een behandeling waarbij via een onschuldig verkoudheidsvirus, genaamd adenovirus, enkele hiv-genen in spiercellen worden gebracht. De cellen gaan dan verschillende hiv-eiwitten maken, waardoor antistoffen en killercellen worden aangemaakt tegen belangrijke onderdelen van hiv. Een voorbeeld hiervan zijn de envelop-eiwitten, antilichamen, aan de buitenkant van het virus.

Hoe kan dit patiënten helpen?

De antilichamen zorgen er hopelijk voor dat het virus wordt uitgeschakeld als iemand besmet raakt. De eerste proeven bij mensen startten in 2015 en bij gunstige resultaten kan eind dit 2017 in een aantal Afrikaanse landen een studie van start gaan bij vrouwen met een matig verhoogd risico op besmetting met hiv. Er zullen meer onderzoeken nodig zijn, in andere risicogebieden en bij andere risicogroepen. Hiv kan zich door lokale verschillen in het virus en verschillende gewoonten van mensen verschillend gedragen.

Hoeveel patiënten zouden hiermee geholpen kunnen worden?

In Nederland hebben zo’n 23.000 mensen het hiv-virus. Wereldwijd ligt dit aantal op zo’n 36 miljoen.

‘Mensen met hiv kunnen nu al net zo oud worden als onbesmette leeftijdgenoten’ Hanneke Schuitemaker, Hoofd virale vaccins bij Janssen Vaccines

Wat is het potentiële effect op de systemen voor gezondheidszorg in Europa?

Door mensen snel te testen op hiv en bij besmetting direct de behandeling van de infectie te starten, kan het aantal behandelingen naar beneden. De stad Amsterdam is hiervan een goed voorbeeld. Het jaarlijkse aantal nieuwe hiv-diagnoses in de stad halveerde in de periode 2010-2015 naar 162. Amsterdam krijgt hiervoor waardering van de Verenigde Naties (VN), omdat het als eerste deelnemende Europese stad de Internationale VN-doelstellingen haalde op weg naar een aidsvrije wereld in 2030.

Wat zou er moeten veranderen in de zorgverlening?

Hiv-patiënten krijgen bij een bezoek aan de huisarts, de tandarts of andere zorgverlener nog geregeld te maken met negatieve reacties. Zo nemen artsen soms overdreven voorzorgsmaatregelen om besmetting te voorkomen of worden hiv-patiënten geweigerd. De omgang met hiv-patiënten in de zorg moet op dit punt beter.

AIDS sterfgevallen
Download PDF

Wij geven niet op tot we een effectief hiv-vaccin hebben

Het team van Hanneke Schuitemaker van Janssen Vaccines in het Leiden Bio Science Park ontwikkelt in een wereldwijd samenwerkingsverband een vaccin dat beschermt tegen besmetting met hiv, de verwekker van aids.

Lees meer