< Terug naar de innovatie-pagina

Bloedkanker: wat is de potentiële doorbraak?

We rusten niet voordat CAR-T-celtherapieën patiënten kunnen helpen bij het vermijden van een levenslange behandeling.

Bloedkankersoorten geven zich niet zomaar gewonnen, dus doen wij dat ook niet

In de CAR-T-celtherapie ontwikkelen wetenschappers immuuncellen om specifieke soorten bloedkanker te bestrijden, waarbij immuunsystemen van het eigen lichaam worden gebruikt om de kanker aan te pakken. Een monster van de T-cellen van de patiënt wordt uit het bloed genomen en in het laboratorium genetisch gemodificeerd om sensoren (chimere antigeenreceptoren) toe te voegen die zich tegen bepaalde kankersoorten richten. De cellen vermeerderen zich voordat ze via een infuus terug in de patiënt worden gebracht, waar de nieuwe antigeenreceptoren hen in staat stellen de kankercellen aan te vallen en te vernietigen. Het eerste bloedmonster kan op beide manieren worden afgenomen.

Hoe kan dit patiënten helpen?

De huidige behandeling is met agressieve chemotherapie, die een groot effect heeft op de kwaliteit van leven van de patiënt, zowel tijdens als na de behandeling. Ongeveer 50% van de patiënten valt terug, waardoor er voor hen maar weinig behandelingsmogelijkheden overblijven. CAR-T’s bieden mogelijke genezing bij kankersoorten waarbij de mogelijkheden beperkt zijn, en daardoor kan blijken dat ze levensreddend zijn voor een kleine groep patiënten, ze verhogen de levensverwachting tot bijna 70 jaar.

Hoeveel patiënten zouden hiermee geholpen kunnen worden?

Elk jaar zijn er rond 44.000 nieuwe gediagnosticeerde gevallen van bloedkanker in Europa. In 2013 stierven wereldwijd ongeveer 600.000 mensen aan een vorm van bloedkanker. Schattingen wijzen uit dat als de verwachting van CAR-T’s wordt waargemaakt dit tot 9.400 levens kan redden en 300.000 gewonnen levensjaren voor EU-patiënten die worden gediagnosticeerd in 2020.

“CAR-T-celtherapieën helpen het lichaam terug te vechten tegen bloedkanker en zouden de huidige chemotherapiebehandeling kunnen vervangen. Zij hebben de potentie om de levens van duizenden mensen die aan bloedkanker lijden te redden.”

Wat is het potentiële effect op de systemen voor gezondheidszorg in Europa?

CAR-T’s kunnen een eenmalige oplossing bieden en de kosten van chemotherapiebehandelingen vervangen, en de uitgaven aan doelgerichte therapie verminderen tussen 55 en 100%. Dankzij de curatieve belofte van CAR-T’s zouden mensen langer kunnen leven, en zou hun leven gezonder en productiever kunnen zijn.

Wat zou er moeten veranderen in de zorgverlening?

De productie van CAR-T’s moet plaatsvinden op of dichtbij het afleverpunt, waardoor er vernieuwende geïntegreerde zorgverleningstrajecten moeten worden ontwikkeld. Daarom kunnen investeringen nodig zijn voor het opzetten van grootschalige faciliteiten, waar de behandelingen geproduceerd kunnen worden en aan de patiënten gegeven kunnen worden.