Innovatieve vaccins

Het ontwikkelen van nieuwe vaccins is een grote uitdaging. Vaccins zijn immers bestemd voor gezonde mensen, in tegenstelling tot geneesmiddelen die zieke mensen behandelen.

Vaccin tegen kanker
Onderzoekers werken al meer dan twintig jaar aan een vaccin dat de kankergroei moet stoppen. Het idee daarachter is om eiwitten te isoleren uit kankercellen en deze bij patiënten te injecteren. Daarmee wordt een immuunreactie op deze eiwitten opgewekt. Hierdoor wordt het immuunsysteem gestimuleerd om kankercellen, met deze eiwitten, te doden.

Bij een andere aanpak wordt gebruik gemaakt van een gemodificeerd herpes-simplex virus. Dit is zo aangepast dat het zich specifiek in kankercellen vermenigvuldigt. De gemodificeerde virussen zorgen ook voor de aanmaak van een eiwit dat de immuunreactie bij de patiënt moet stimuleren.

Vaccin tegen hiv
Er zijn regio’s in de wereld waar het aantal nieuwe hiv-besmettingen weer sterk toeneemt. Dankzij een behandeling met de geneesmiddelen die nu beschikbaar zijn, kunnen mensen die met hiv besmet zijn al net zo oud worden als onbesmette leeftijdgenoten. Deze behandeling gaat ook verspreiding van het virus tegen. 

 

Met een effectief vaccin is de hiv/aids-epidemie aan te pakken. Maar ondanks jarenlang onderzoek is er nog geen hiv-vaccin beschikbaar voor de miljoenen mensen die risico lopen op besmetting. Wel is er een studie, bekend als RV-144, waaruit blijkt dat een combinatie van sommige vaccins een zekere bescherming tegen hiv biedt.

Meer informatie
WHO
Rijksvaccinatieprogramma

 

Bekijk ook: