Professor Kolff redde miljoenen nierpatiënten

1943

Miljoenen nierpatiënten danken hun leven aan professor Pim Kolff (1911-2009). In een ziekenhuis in Kampen vond Kolff in 1943 de kunstnier uit: voorloper van het huidige dialyseapparaat. Hij bouwde het apparaat van overblijfselen van een Duitse bommenwerper, een waterpomp uit een T-Ford en cellofaan van een slager. Twee jaar later voerde hij er de eerste geslaagde nierdialyse mee uit, bij een vrouw met acuut nierfalen. Zijn leven lang werkte hij aan andere kunstmatige organen.

In 1950 verhuisde hij met vrouw en vijf kinderen naar de VS en werd hij hoogleraar klinisch onderzoek aan de Cleveland Clinic. In 1956 stond hij aan de basis van de hart- en longmachine en in 1957 van het kunsthart: hij wist als eerste ter wereld een hond negentig minuten ermee in leven te houden. Aan de universiteit van Utah wijdde hij zich vervolgens aan de ontwikkeling van kunstogen en -oren. Met als eindresultaat de eerste kunstoogtransplantatie in 2000. Kolff ging op zijn 86e met pensioen. Zijn vrouw scheidde na 62 jaar huwelijk van hem, omdat ze het zat was dat ze altijd op de tweede plaats kwam.

Beeld: Pim Kolff (credit: Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen)

Kolff verhuisde naar een verzorgingstehuis, richtte zijn kamer in als kantoor en ging weer werken. In 2005 stopte hij, bijna blind en stokdoof, met zijn werk. Hij overleed drie dagen voor zijn 98ste verjaardag – in de VS. Zijn as werd uitgestrooid in de tuin van het oude stadsziekenhuis van Kampen.

Bekijk ook: