Marie Curie, ontdekster van radium en mobiele röntgenapparatuur
1903
De geschiedenis van de geneeskunde is een mannenbolwerk. Maar laten we één vrouw, de Poolse Maria Sklodowska – beter bekend als Marie Curie (1867 – 1934) niet vergeten. Op 23-jarige leeftijd trok zij naar Parijs om scheikunde te studeren. Na haar studie trouwde ze met de natuurkundige Pierre Curie, met wie zij nauw samenwerkte .
Curie kreeg twee keer een Nobelprijs. In 1903 voor de ontdekking van radioactiviteit en acht jaar later voor de ontdekking van de elementen polonium en radium. Ook hebben we het isoleren van radioactieve isotopen aan haar te danken. En laat radium tegenwoordig onmisbaar zijn bij veel kankerbehandelingen.
Overigens is Curie ook uitvindster van mobiele röntgenapparaten. Tijdens de Eerste Wereldoorlog rustte ze er auto’s en kleine vrachtwagens mee uit en daarmee reden zij en andere vrijwilligers langs de frontlinie. De wagens werden ook wel ‘petites Curie’ genoemd. Curie was ook de eerste vrouwelijke professor aan de universiteit van Parijs en de eerste vrouw die in het Pantheon (ook in Parijs) werd begraven, vanwege haar eigen prestaties.