Het menselijk genoom

2003

Een Amerikaans rapport uit 1987 noemt het in kaart brengen van het menselijk genoom, de complete set van ongeveer 23.000 genen, net zo belangrijk voor de medische wetenschap als het in kaart brengen van de anatomie. Met dit doel werd in 1990 begonnen aan het internationale Human Genome Project, een van de grootste wetenschappelijke onderzoeken ter wereld.

Doel van het project was om alle genen van het menselijk DNA in kaart te brengen om zo erfelijke aandoeningen en mutaties in het DNA (de oorzaak van kanker) beter te kunnen voorspellen en gerichter onderzoek in de genetica mogelijk te maken. Dit hield in dat ongeveer 3 miljard basenparen (waarvan een groot deel ‘junk DNA’) geanalyseerd moesten worden. In de jaren tachtig was dit nog een enorme klus, maar door technologische vooruitgang, met name op het gebied van informatica, ging het steeds sneller. Het project was in april 2003 klaar, een paar jaar eerder dan verwacht.

Een opmerkelijke vinding was bijvoorbeeld dat de mens genetisch voor 99 %identiek is aan andere zoogdieren, zoals chimpansees.

 

Beeld: DNA

Bekijk ook: