Hersenchirurg Jean Massot versloeg Napoleon

1812

Hoewel hij nooit een geweer heeft aangeraakt, kan hersenchirurg Jean Massot volgens wetenschappers worden gezien als degene die Napoleon versloeg.

Hersenchirurg Jean Massot werd geboren in juli 1754 in Perpignan, Frankrijk. Hij studeerde daar en toen hij enige naam had gemaakt als chirurg, werd hij legerarts. Op dat moment was Rusland nog niet in oorlog met Frankrijk en het was het Franse hof dat hem als deskundige arts aanbeval aan tsarina Catherina II van Rusland.

Massot redde vervolgens twee keer het leven van de Russische opperbevelhebber, veldmaarschalk Mikhail Kutuzov nadat hij in 1774 en 1788 in zijn hoofd was geschoten.

Kutuzov leek levensgevaarlijk gewond, maar Massot lapte hem op, met operatietechnieken die vandaag de dag nog worden gebruikt. De eerste kogel die de veldmaarschalk opving, verwoestte echter een van zijn frontale kwabben waardoor zijn persoonlijkheid veranderde. Ook leek zijn vermogen om beslissingen te nemen, aangetast.

Collega-generaals dachten dat hij gek geworden was, en misschien was dat zo, vermoeden onderzoekers. Hij besloot in 1812 toen Napoleon er aankwam met zijn 700.000-koppige leger, echter geheel tegen zijn gebruikelijke strategie in om zijn eigen, veel kleinere leger uit Moskou terug te trekken.

Beeld: Generaal Kutuzov

Hij stak de stad bovendien in brand, inclusief alle voedselvoorraden en andere voor de Fransen nuttige zaken. Hongersnood en de strenge winter die volgde, lieten Napoleons leger de aftocht blazen. Volgens de wetenschappers was Kutuzov zonder hersentrauma zeker de strijd met Napoleon aangegaan, met alle gevolgen vandien.

Bekijk ook: