Eerste biotechnologisch geneesmiddel geregistreerd

1982

Biotechnologie is een verzamelnaam voor verschillende technieken die gebruik maken van biologie en de eigenschappen van levende wezens. In de praktijk gaat het daarbij onder meer om hormonen, enzymen en antilichamen, stoffen die van nature in het menselijk lichaam worden gemaakt.

Begin jaren zeventig dreigde een tekort aan insuline, dat destijds werd gemaakt uit de alvleesklier van varkens en runderen. In 1973 lukte het wetenschappers om een bacterie genetisch zo aan te passen dat deze de gewenste proteïne kon produceren. De Amerikaanse geneesmiddelenmaker Lilly kocht de technologie en ontwikkelde een methode om de menselijke insuline op grote schaal te produceren. In 1980 startte het klinische onderzoek en in 1982 kreeg Lilly toestemming van de Amerikaanse Federal Drugs Administration om de insuline verkregen uit bacteriën op de markt te brengen als eerste biotechnologische product ooit.

Beeld: Biotechnologie (Credit: Bart Versteeg).

Vandaag de dag zijn er al meer dan 250 goedgekeurde biotechnologische geneesmiddelen en in pijplijn zit nog een veelvoud daarvan. Al deze geneesmiddelen zijn gebaseerd op menselijke (of dierlijke) eiwitten die uit micro-organismen (bacteriën, schimmels of gisten) of geïsoleerde dierlijke of menselijke cellen worden gemaakt.

Bekijk ook: