Eerste baby via getransplanteerde baarmoeder
2014
In Zweden is begin oktober 2014 voor het eerst een vrouw bevallen na een baarmoedertransplantatie. De 36-jarige vrouw verloor haar eigen baarmoeder door kanker en kreeg de baarmoeder van een 61-jarig familielid.
Met de geboorte van het eerste kind na een uterustransplantatie wordt een belangrijk hoofdstuk in de geschiedenis van de voortplantingsgeneeskunde geschreven. In Nederland worden jaarlijks twintig vrouwen geboren zonder baarmoeder. Daarnaast zijn er minstens net zoveel vrouwen die op jonge leeftijd hun baarmoeder door ziekte verliezen.
Door de techniek waarbij ze een baarmoeder krijgen van een donor, kunnen ze voortaan toch hun eigen kinderen dragen en ter wereld brengen. De 36-jarige vrouw die als eerste op deze manier een kind kreeg, kan nog een keer zwanger worden. Daarna moet de baarmoeder waarschijnlijk worden verwijderd, omdat getransplanteerde organen over het algemeen beperkt houdbaar zijn.
De vrouw kreeg haar kind – een jongetje, Vincent – weliswaar een maand te vroeg, maar kerngezond via een keizersnede. Volgens professor Mats Brannström, hoogleraar obstetrie en gynaecologie aan de universiteit van Göteborg en Stockholm, en verantwoordelijk voor de transplantatie, is de baby ‘fantastisch’. ,”Maar het is nog beter om de blijdschap bij de ouders te zien en hoe gelukkig hij hen gemaakt heeft.’’