Een nieuw gezicht

2005

’s Werelds eerste gezichtstransplantatie met het gezicht van iemand anders werd uitgevoerd op 27 november 2005. Isabelle Dinoire’s eigen gezicht was aan de onderkant kapot gebeten door een hond. Gekozen werd om haar neus, kin en mond te vervangen door die van een hersendode vrouw.

Pas 17 maanden na de operatie traden de artsen met de resultaten van hun geslaagde transplantatie naar buiten. Hoewel het resultaat een succes mocht worden genoemd, kampte de Française jarenlang met afstotingsverschijnselen. Dinoire overleed in 2016 aan de gevolgen van kanker.

Nadat in diverse ziekenhuizen nog een aantal gedeeltelijke gezichtstransplantaties werden uitgevoerd, verrichtte een team van 30 Spaanse artsen op 20 maart 2010 de eerste volledige gezichtstransplantatie. Dit gebeurde bij een man die anoniem wil blijven; hij verloor zijn gezicht bij een jachtincident. Hij kreeg een compleet nieuw gezicht, inclusief traanbuizen en wimpers.

De Fransman Jérôme Hamon kreeg in 2018 als eerste persoon voor de tweede keer een gezichtstransplantatie. Hamon had problemen met een chronische infectie waarvoor hij antibiotica moest gebruiken. Die hadden een slecht effect op de anti-afstotingsmiddelen die hij gebruikte.

Dit leidde er toe dat zijn getransplanteerde gezicht verwijderd moest worden. Na twee maanden zonder gezicht, werd er een donor gevonden en vond zijn  tweede gezichtstransplantatie plaats.

Inmiddels zijn wereldwijd enkele tientallen gezichtstransplantaties uitgevoerd. In Nederland is een gezichtstransplantatie tot nog toe nooit uitgevoerd.

Bekijk ook: