De zes puntjes van Louis Braille

1809

Ook als je een handicap hebt, kun je beroemd uitvinder worden. Louis Braille is daar een bijzonder voorbeeld van (1809-1852). Als peutertje stak hij in de werkplaats van zijn vader een priem in zijn oog. De wond infecteerde met volledige blindheid als gevolg.

Louis liet zich niet kisten en ging gewoon naar school. Maar zijn kleine schooltje kon hem op de duur niet verder helpen en dus besloot hij naar een speciale school voor blinden in Parijs te gaan. Kort na aankomst vroeg hij of er boeken waren voor blinden. Die had de school: veertien stuks, gigantisch van formaat, met letters die op het papier lagen, zodat je ze kon voelen. Niet handig vond, Louis die direct ging lezen, maar telkens alles vergat omdat elke zin zo lang duurde.

Er moest toch een manier zijn waarop een blinde net zo snel zou kunnen lezen als een ziende? Hij hoorde van een alfabetsysteem van Franse soldaten met voelbare puntjes en streepjes, om elkaar ’s nachts bericht te kunnen sturen zonder dat ze daarbij lucifers hoefden af te steken.

Beeld: Buste van Louis Braille (1809-1852) door Étienne Leroux (1836-1906).

Louis kreeg het alfabet in handen, vond het gebruik van streepjes onhandig en stortte zich tijdens de zomervakantie op het ontwerpen van een eigen systeem met zes voelbare puntjes, telkens in andere positie. Hiervoor gebruikt hij een priem. Hetzelfde instrument dat hem blind had gemaakt, zou blinden laten lezen. Brailles vondst werd bekend als het brailleschrift en wordt tot op de dag van vandaag wereldwijd door miljoenen mensen gebruikt.

Bekijk ook: