De siamese broers Chang en Eng Bunker

1811

Het is een zeldzaam fenomeen: de geboorte van een Siamese tweeling. De naam is afgeleid van Siam (nu Thailand), geboorteland van Chang en Eng Bunker (1811-1874).

De jongens waren via hun zij verbonden. Ook waren hun levers – nog altijd te zien in het Mutter Museum in Philadelphia – vergroeid. Al werkten die los van elkaar.

Tegenwoordig zou het tweetal makkelijk kunnen worden gescheiden. Maar in de negentiende eeuw niet. De twee werden rond hun 18e door de Britse handelaar Robert Hunter meegenomen op wereldtournee. Toen hun contract afliep, bleven ze zelf toeren. Toen ze in Wilkesboro, North Carolina belandden, besloten ze daar een boerderij te kopen en blijven wonen.

Ze wilden een normaal leven. Ze namen de achternaam Bunker, lieten zich naturaliseren tot Amerikaan en trouwden met zussen Adelaide en Sarah Anne Yates. Met hen kregen ze 21 (!) kinderen. Later gingen ze met enkele van hen – uit geldnood –  opnieuw op tournee.

 

Beeld: Chang en Eng Bunker

In 1870 kreeg Chang een beroerte en raakte hij rechtszijdig verlamd. Gesteund door zijn broers arm en een kruk en met zijn rechterbeen omhoog gebonden, kon hij uiteindelijk weer uit de voeten.

Chang raakte echter aan de drank en een longontsteking werd hem op 17 januari 1874 fataal. Een plaatselijke arts snelde toe om te kijken of hij Chang en Eng alsnog kon scheiden. Maar Eng wilde niet zonder zijn broer. ‘Als hij gaat, dan ik ook.’ Hij stierf drie uur later.

Bekijk ook: