De eerste Nederlandse gescheiden Siamese tweeling

1954

In het jaar dat de Elfstedentocht werd gereden, werd de eerste Nederlandse Siamese tweeling, Folkje en Tjitske de Vries succesvol gescheiden.

Hun geboorte in het Friese Molenend was een verrassing. Moeder Blijke de Vries had weliswaar een enorme buik toen ze zwanger was. Maar ze had al zes kinderen en misschien kreeg ze een tweeling. Echoapparatuur om duidelijkheid te geven, bestond nog niet.

De bevalling was een hels karwei. Baby één kwam er wel uit, maar zat vanaf de navel tot aan de borstkas vast aan ‘iets’. Dat bleek baby nummer twee. Met spoed werden ze naar het ziekenhuis in Leeuwarden vervoerd. Vanuit de hele wereld stroomden journalisten toe om een glimp van hen op te vangen. Ondertussen beraadde een team van artsen wat er moest gebeuren.

Omdat ze op de lever en buikingewanden na niets deelden, werd besloten ze te scheiden. Op 12 juni 1954 was het zover en had een van de allereerste succesvolle scheidingen van een Siamese tweeling plaats.

Beeld: Folkje en Tjitske de Vries (credit: Nationaal Archief).

Eenmaal weer thuis, werden ze allebei aan de andere kant van een ledikantje gelegd, met een schotje ertussen geplaatst. Ze begonnen echter zo hard te huilen, dat hun vader het schotje snel weer weghaalde. De meisjes kalmeerden en grepen meteen elkaars handjes vast.

Tot hun vijftiende mochten journalisten ze eens per jaar fotograferen. Na de huishoudschool gingen ze hun eigen weg. Tjitske trouwde en kreeg een dochter.

Bekijk ook: