De eerste injectiespuit

1845

Wie precies de uitvinder is van de injectienaald, is tot op de dag van vandaag niet duidelijk. Thomas Latta kende de techniek in 1832 al, maar zijn uitvinding ging verloren. Waarschijnlijk slaagde de Ierse armenarts Francis Rynd (1801-1861) er in 1845 voor het eerst in een holle naald te maken waarmee het mogelijk werd vloeistoffen (in dit geval een pijnstiller) direct in de bloedbaan van een patiënt te spuiten. Zijn uitvinding bleef onopgemerkt en werd op twee plaatsen opnieuw uitgevonden in 1853, door de Fransman Charles Pravaz (1791-1853) en de Schot Alexander Wood (1817-1884). Deze versie werd wel opgepikt en het ontwerp verspreidde zich snel door Europa. Een eerste toepassing werd gevonden in de behandeling van spataders.

Sindsdien zijn injecties niet meer weg te denken uit de geneeskunde. Behalve injecteren wordt het concept ook gebruikt om vloeistoffen aan het lichaam te onttrekken, bijvoorbeeld voor bloedonderzoek.

Beeld: Het instrument dat Francis Rynd halverwege de negentiende eeuw ontwikkelde, is tentoongesteld in het Science Museum in Londen.

Bekijk ook: