De eerste harttransplantatie

1968

Op 3 december 1967 overleed de 25-jarige Denise Dervall bij een auto-ongeluk in de buurt van Kaapstad. In een vijf uur durende operatie bracht een 31-koppig team onder leiding van chirurg Christiaan Barnard (1922-2001) van het Groote Schuur Ziekenhuis in Kaapstad haar hart over naar het lichaam van Louis Washkanski. Washkanski overleed echter, door een verzwakt immuunsysteem, achttien uur later.

Een maand later voerden Barnard en zijn team opnieuw een harttransplantatie uit: de 59-jarige hartpatiënt Philip Blaiberg kreeg het hart van een man die jong was overleden. Blaiberg bleef nog negentien maanden in leven, maar overleed uiteindelijk toch aan de complicaties van de afstotingsreacties.

Hoewel de eerste harttransplantaties geen onverdeeld succes waren, werd de procedure na 1968 vrij snel normaal. Tegenwoordig worden er wereldwijd ongeveer 3.500 per jaar uitgevoerd. Na een harttransplantatie leeft iemand gemiddeld nog vijftien jaar. De kans is dat een patiënt het eerste jaar na de transplantatie overleeft is 88%.

 

Bekijk ook: