De eerste farmaceutische fabriek

1827

Toen Sertürner voor het eerst de werkzame stof in plantaardige medicijnen isoleerde, waren er vrijwel meteen een aantal tijdgenoten die hier de commerciële waarde van inzagen. Apotheker Emmanuel Merck (1794-1855) begon op basis van Sertürners werk in zijn oude familielaboratorium in Darmstadt alkaloïden uit planten te winnen en vanaf 1827 te verkopen.

De producten van Merck stonden bekend om hun grote zuiverheid. Al snel kreeg hij zoveel orders uit binnen- en buitenland dat zijn kleine apothekerslaboratorium te klein werd en hij de productie verplaatste naar een pand buiten de stad. Nog tijdens zijn leven groeide dit laboratorium uit tot een heuse fabriek met dertig medewerkers, de eerste die fabrieksmatig geneesmiddelen produceerde.

Merck vestigde handelskantoren in verschillende landen, waaronder de Verenigde Staten. Daar besloot een van zijn nazaten, Georg (of George) Merck, in 1897 zelf geneesmiddelen te gaan produceren in plaats van ze uit Duitsland te importeren. Toen tijdens de Eerste Wereldoorlog alle Duitse bedrijven in de VS door de overheid geconfisqueerd werden, besloot hij met de Amerikaanse tak zelfstandig verder te gaan. Deze tak (buiten de Verenigde Staten MSD geheten voor het onderscheid met het Duitse Merck) is nu nog een van de grootste geneesmiddelenontwikkelaars ter wereld.

Beeld: De apotheek in Darmstadt van waaruit de fabriek van Merck ontstond.

Bekijk ook: