De eerste bloeddrukmeter

1896

Al sinds de ontdekking van de bloedsomloop in de zeventiende eeuw probeerden medici methodes te ontwikkelen om de bloeddruk te meten, zonder in de patiënten te hoeven snijden. De kwik sphygmomanometer, die in 1896 werd ontwikkeld door de Italiaanse internist en kinderarts Scipione Riva-Rocci (1863-1937) was de eerste moderne en betrouwbare bloeddrukmeter met een manchet. De veel gebruikte afkorting ‘RR’ voor bloeddruk is afgeleid van de naam Riva-Rocci.

Eind negentiende eeuw kwamen er steeds meer nieuwe technologieën en instrumenten beschikbaar. Gevolg was dat ook het aantal specialismen onder artsen steeg. Aan het begin waren het nog algemene artsen die elektro-medische en laboratoriuminstrumenten aanschaften, zoals bloeddrukmeters, röntgenapparaten en de electrocardiografen. Maar naarmate deze apparaten ingewikkelder waren, vergde het gebruik ervan meer specialistische kennis. De nieuwe apparaten stonden ook steeds vaker in ziekenhuizen, die ook steeds vaker artsen aan zich verbonden, zoals chirurgen, neurologen, internisten, maag-darmartsen, radiologen en tuberculose-artsen.

Beeld: Riva-Rocci’s sphygmomanometer was de eerste moderne en betrouwbare bloeddrukmeter met een manchet (Credit afbeelding: Wellcome Collection).

 

Bekijk ook: