Aidsbestrijder David Ho man van het jaar

1995

Direct vanaf de ontdekking van het virus in 1983 begonnen onderzoekers met pogingen een medicijn tegen hiv te ontwikkelen. In 1987 werd voor het eerst een ‘antiretroviraal’ middel op de markt gebracht, dat in de jaren zestig al was ontwikkeld tegen leukemie. Het medicijn blokkeert het kopiëren van DNA van viruscellen waardoor deze zich niet vermenigvuldigen in het lichaam. Het was destijds niet op de markt gebracht omdat het giftig was en niet heel effectief. De dringende roep om een medicijn tegen aids in de jaren tachtig zorgden er voor dat het middel alsnog werd uitgebracht. Het verlengde het leven van aidspatiënten met enkele jaren.

De Taiwanees-Amerikaanse viroloog David Ho (1952) opperde in 1995 dat de meest effectieve behandeling van hiv de combinatie van meerdere virusremmers in een vroeg stadium van besmetting is. Ho werd door Time magazine uitgeroepen tot ‘Man of the year’ van 1996. Sindsdien is hiv, mits op tijd geconstateerd, goed te onderdrukken. 

Beeld: David Ho (Credit: Rockefeller University)

Ook zijn er middelen die de kans verkleinen dat hiv van moeder op kind wordt overgedragen. Patiënten genezen echter nooit en zijn hun hele verdere leven afhankelijk van medicijnen. Voor veel mensen in de gebieden waar hiv/aids het meeste voorkomt, is de behandeling bovendien (te) duur.

Bekijk ook: