Spiertjes in een reageerbuis

Jaren heeft de groep van de Groningse Nobelprijswinnaar Ben Feringa er aan gewerkt, en nu is het volgens de Volkskrant zover: ze publiceerden een eerste artikel over bewegende spierachtige draden die ze in een reageerbuis maken.

In experimenten laten ze zien hoe die nanospiertjes kleine snippers papier optillen, van energie voorzien door licht. ‘Nanomotortjes zijn natuurlijk prachtig, maar waar het uiteindelijk om gaat is of bewegingen van moleculen iets in de tastbare macrowereld kunnen betekenen. Dit is daarvoor een aanwijzing’, zegt Feringa vanaf een chemieconferentie in München. Vorig jaar kreeg hij zijn Nobelprijs voor de ontdekking van moleculaire karretjes die onder invloed van licht kunnen rondrijden.

Volgens Feringa kan de vinding leiden tot oppervlakken die met licht in beweging kunnen worden gezet, bijvoorbeeld om in levende weefsels celgroei te beïnvloeden. Samen het UMC Groningen wordt al gekeken naar een combinatie met levende stamcellen, die daardoor in de gewenste vorm worden gedwongen.

Volkskrant

SaveSave