VN waarschuwt voor stagnatie in bestrijding aids

Het tempo waarin vooruitgang wordt geboekt bij het terugdringen van nieuwe hiv-infecties, het verbeteren van de toegang tot behandeling en het beëindigen van aidsgerelateerde sterfgevallen stagneert. Daarvoor waarschuwt UNAIDS, onderdeel van de Verenigde Naties.

De Global AIDS Update van UNAIDS laat een gemengd beeld zien, waarbij sommige landen indrukwekkende vooruitgang boeken, terwijl andere landen te maken hebben met een toename van nieuwe hiv-infecties en aidsgerelateerde sterfgevallen.

Groei zorgwekkend
Wereldwijd werden vorig jaar 1,7 miljoen mensen besmet met hiv, een afname van 16% ten opzichte van 2010. De daling vooral te danken aan de succesvolle aanpak in grote delen van Oost- en Zuid-Afrika. Maar tegelijkertijd groeit het aantal besmettingen zorgwekkend in Oost-Europa en Centraal-Azië (29%), in het Midden-Oosten en Noord-Afrika (10%) en in Latijns-Amerika (7%).

Kwetsbare groep
Het aantal mensen dat overlijdt aan aids-gerelateerde ziekten laat wereldwijd nog steeds een daling zien. Sinds 2010 daalde dat aantal met 33% tot 770.000 mensen in 2018. Maar ook bij deze cijfers is er een stijging in dezelfde ‘kwetsbare’ regio’s. Bij meer dan de helft van alle nieuwe besmettingen gaat het om sekswerkers, drugsverslaafden, transgenders, mannen die seks hebben met mannen en gevangenen.