Veelbelovend ebola-medicijn ontdekt

Een internationale onderzoeksgroep, verbonden aan de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, heeft in Congo vier geneesmiddelen getest, waarvan twee zeer veelbelovend lijken. Als de medicijnen in een vroeg stadium van ebola worden toegediend, heeft de patiënt een overlevingskans tussen de 89 en 94 procent. Dit melden verschillende media.

De vier geneesmiddelen zijn getest in vier behandelcentra in de door ebola-getroffen provincies Ituri en Noord-Kiva in Noordoost-Congo. In het afgelopen jaar zijn in dit gebied bijna 1.800 patiënten overleden. In totaal werden 691 Congolese patiënten behandeld met de experimentele geneesmiddelen. Twee medicijnen leverden een opmerkelijk goed resultaat.

Antistof
Een van de medicijnen is gebaseerd op een sterk beschermende antistof uit het bloed van een man die ruim twintig jaar geleden de eerste ebola-uitbraak in Congo overleefde, meldt de Volkskrant. Het Amerikaanse Instituut voor Infectieziekten (NIAID) ontwikkelde het. Het tweede medicijn bestaat uit een cocktail van drie antistoffen en wordt gefabriceerd door een Amerikaanse farmaceut.

Vaccin
‘We zullen nooit van ebola afkomen, maar met deze medicijnen zou het mogelijk moeten zijn om te voorkomen dat deze uitbraken nationale epidemieën worden’, zei Jeremy Farrar, directeur van gezondheidsorganisatie Wellcome tegen de BBC. Toch is de beste manier om een einde te maken aan ebola volgens hem met een vaccin. Er is al een experimenteel vaccin beschikbaar dat binnen een paar dagen bescherming biedt, meldt Trouw. Het vaccin is aan 163.000 mensen toegediend, en lijkt effectief.

Over ebola
Ebola wordt overgedragen door lichamelijk contact, of contact met lichaamsvloeistoffen van een besmet persoon. Ook kun je de ziekte oplopen door het eten van geïnfecteerd vlees; ook dieren kunnen ebola krijgen. Het virus valt je cellen aan en veroorzaakt interne bloedingen, waaraan patiënten overlijden.