Tumorcellen groeien op printplaat

Als enige onderzoeker buiten de VS heeft Wilbert Zwart, werkzaam bij het Nederlands Kanker Instituut (NKI), een ASPIRE-Award ontvangen, meldt het Haarlems Dagblad. De Amerikaanse Mark Foundation stelt daarmee 154.000 euro beschikbaar om onderzoek te doen naar een 3d-geprinte ondergrond, waarop borstkankercellen kunnen groeien.

Of die cellen op een bepaald medicijn reageren, voorspelt hopelijk of de patiënt waar deze cellen uitkomen, zelf reageert op dat middel.
‘In ons onderzoek gaan we het lot van de cellen op de 3d-matrix vergelijken met het resultaat van de behandeling van de patiënt’, vertelt Zwart. ‘Als deze techniek werkt, kan ze in de kliniek veel toevoegen. Bovendien zou je op deze manier heel goed onderzoek kunnen doen naar de biologie van uitgezaaide kanker.’
Als een borstkankerpatiënt uitzaaiingen heeft, kan de arts kiezen uit verschillende medicijnen. Maar wat is dan de beste keuze?
‘Van tevoren weet je niet altijd welk medicijn het best zal werken bij die patiënt’, zegt Zwart. ‘Dus er is behoefte aan hulpmiddelen om die keuze nog beter te kunnen maken.’

Wilbert Zwart
Bij het NKI werken ruim 700 wetenschappers. Wilbert Zwart is er bioloog. Daarnaast is hij bijzonder hoogleraar op de biomedische faculteit van de TU Eindhoven. Ook zet hij zich in voor het Oncode Institute en KWF Kankerbestrijding. Het onderzoeksteam van Wilbert Zwart bracht de afgelopen jaren meerdere biomarkers in kaart. Biomarkers zijn biologische eigenschappen die het ziekteverloop of de gevoeligheid voor medicijnen kunnen voorspellen. Het team ontdekte bijvoorbeeld een setje van negen genen dat inzicht kan geven in hoe het prostaatkankerpatiënten zal vergaan en of ze zullen reageren op hormoontherapie.

Artikel Haarlems Dagblad