Studie: gezonde leefstijl houdt chronische ziekten buiten de deur

Mensen die er op middelbare leeftijd een gezonde leefstijl op nahouden, kunnen rekenen op flink wat extra jaren meer zonder diabetes, cardiovasculaire aandoeningen en kanker. Dat schrijft het Medisch Contact op basis van een studie gepubliceerd in medisch tijdschrift The BMJ.

Hierbij maakten de onderzoekers gebruik gemaakt van twee reeds bestaande onderzoeken, de Nurses Health Study en de Health Professionals Follow—Up Study. Op basis van deze twee databases, werd een relatie onderzocht tussen leefstijlregels, levensverwachting en hoe lang mensen vrij bleven van diabetes, cardiovasculaire aandoeningen en kanker.

Conclusies
Vrouwen van vijftig jaar die geen leefstijlregels in acht namen en vrij waren van diabetes, cardiovasculaire aandoeningen en kanker kregen er 23,7 ziektevrije jaren bij, terwijl vrouwen die vier of vijf leefstijlregels aanhielden er 34,4 jaar bij kregen. Bij mannen was dit respectievelijk 23,5 jaar en 31,1 jaar. Met name stevige rokers (≥ 15 sigaretten per dag) en obese participanten (BMI ≥ 30) leveren flink in op hun aantal ziektevrije jaren.

Gezond leven
Onder gezonde leefstijl definieerden de onderzoekers: niet roken, een BMI tussen 18,5-24,9, matige tot intensieve activiteit (≥30 min/dag), matige alcoholinname (5-15 g/dag voor vrouwen; 5-30 g/dag voor mannen) en een voedingspatroon van hoogwaardige kwaliteit.