Stamceldonoren kunnen thuis voorbereiden op donatie

Donoren hoeven in de voorbereiding op stamceldonatie voortaan minder vaak naar het ziekenhuis. Door een samenwerking tussen het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), de Stichting Matchis en Amgen kunnen donoren zich nu ook thuis voorbereiden.

Donoren hoeven in de voorbereiding op stamceldonatie voortaan minder vaak naar het ziekenhuis. Door een samenwerking tussen het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), de Stichting Matchis en Amgen kunnen donoren zich nu ook thuis voorbereiden.

Donoren krijgen dan thuis of op kantoor een middel toegediend dat ervoor zorgt dat stamcellen in de bloedbaan terechtkomen. Door deze nieuwe werkwijze kan ook de afname van de stamcellen flexibel gepland worden. De afgenomen gezonde cellen moeten vervolgens snel bij de patiënt in een  transplantatiecentra worden toegediend. Dus de planning van de afname bij de donor en de toediening bij de patiënt moeten nauw op elkaar worden afgestemd.

Matchis zoekt donor
Een patiënt met leukemie of een andere ernstige bloedziekte kan genezen dankzij de stamcellen van een donor. De kans op een geschikte donor binnen de familie van de patiënt, is slechts 30%. Als er geen familiedonor is, zoekt stamceldonorbank Matchis een niet-verwante donor waarvan de weefsel- of HLA-typering overeenkomt met die van de patiënt. Een stamceltransplantatie heeft alleen kans van slagen wanneer de weefseltypering van donor en patiënt zoveel mogelijk overeenkomen.

In de bloedbaan
Stamceldonoren die ingeschreven staan bij Matchis komen uit heel Nederland. Als een donor na het vinden van een match toestemming heeft gegeven en is goedgekeurd, gebruikt hij of zij gedurende een aantal dagen een witte bloedcel groeifactor (granulocyte colony stimulating factor, G-CSF) om stamcellen in de bloedbaan te brengen. De stamcellen worden na vier dagen in het LUMC afgenomen en vervolgens in een van de transplantatiecentra toegediend aan de patiënt.

Meer donoren
Omdat de eerste stap onder toezicht in de thuisomgeving van de donor wordt uitgevoerd,
kan de rest van het proces flexibeler gepland worden. Daarbij hoeven donoren maar één keer naar Leiden af te reizen, in plaats van twee keer. Matchis verwacht dat dit het aantal donoren dat daadwerkelijk overgaat tot doneren, met 10 tot 20% zal stijgen. Dit omdat het een drempel wegneemt in het proces en omdat er nu op meer dagen van de week stamcellen kunnen worden afgenomen.

Makkelijker
Een speciaal getrainde verpleegkundige van ApotheekZorg komt op een afgesproken tijd en locatie naar de donor toe en dient daar de G-CSF toe. Amgen, lid van de Vereniging Innovatieve Geneesmidelen, is leverancier van de groeifactor G-CSF.

Stamceldonatie
Stichting Matchis zorgt ervoor dat patiënten met leukemie en andere ernstige bloedaandoeningen die een stamceltransplantatie moeten ondergaan, zo snel mogelijk de best passende donor krijgen. Transplantatie is voor patiënten noodzakelijk om te kunnen overleven. Als er geen geschikte donor gevonden wordt, is de kans groot dat ze overlijden.

Ook stamceldonor worden? Bezoek dan de site van Matchis.

Filmpje over stamceldonatie