Precisieaanval op kanker

Door het groeiende inzicht in tumoren en slimmere geneesmiddelen wordt een precisieaanval op kanker mogelijk. Daardoor is het behandelen van een kankerpatiënt volgens Elsevier Weekblad steeds meer te vergelijken met het aanmeten van een maatpak.

‘Steeds meer medicijnen zijn gericht,’ zegt Edwin Cuppen, hoogleraar humane genetica aan het UMC Utrecht en wetenschappelijk directeur van de Hartwig Medical Foundation, ‘maar dat betekent ook dat je ze gericht moet geven.’ Dat blijkt nog altijd lastig. De Hartwig Medical Foundation heeft als doel meer kankerpatiënten een op maat gemaakte behandeling te geven.

Enorme successen
Voor tweederde van de eerste 2.500 door Hartwig geteste patiënten bleken er behandelmogelijkheden te zijn die anders niet opgemerkt waren. Artsen kijken sinds 2016 in de zogenaamde DRUP-studie of patiënten opknappen van deze medicijnen. ‘Je ziet dat patiënten klinisch voordeel halen uit medicijnen die al op de markt zijn,’ zegt Emile Voest, hoogleraar medische oncologie en medisch directeur Antoni van Leeuwenhoek. ‘Patiënten die zijn uitbehandeld, leven ineens na anderhalf tot twee jaar nog, of nog steeds. Dat zijn enorme successen.’

Informatie verzamelen
Voest waarschuwt wel voor te veel optimisme over precisie-medicijnen. ‘Je krijgt de neiging kanker als een soort oplosbaar probleem te zien. Dat DNA alle antwoorden geeft. Maar zover zijn we zeker nog niet.’

Het verzamelen van steeds meer informatie over DNA-veranderingen in tumoren helpt ook meer inzicht te krijgen in het ontstaan van kanker. En dat helpt dan weer bij het zoeken naar nieuwe medicijnen. Voor de Hartwig-stichting is het huidige werk pas het begin.

Stapje voor stapje
De opgebouwde  database is ook bedoeld voor onderzoekers om nieuwe zwakke plekken in tumoren te vinden. Er lopen meer dan honderd onderzoeken. Maar de strijd is er geen van grote stappen voorwaarts, zegt Cuppen. Kanker is veelkoppig. Stapje voor stapje wordt de ziekte teruggedreven.