Nieuw tuberculosevaccin

Bijna honderd jaar nadat het eerste vaccin tegen tuberculose (tbc) op de markt kwam, is er hoop op een nieuw middel tegen de bacterie, schrijft de Volkskrant.

Een nieuw vaccin beschermt namelijk één op de twee mensen met latente tuberculose, een infectie zonder klachten, tegen de ziekteverschijnselen van tbc.

Veelbelovende resultaten
‘Het grootste probleem met het huidige vaccin, dat uit 1921 stamt, is dat het de verspreiding van tbc niet vermindert. Ondanks dat bijna de hele wereld er toegang toe heeft,’ aldus Wilbert Bitter, microbioloog van de VU. Hij noemt het onderzoek dat in vakblad The New England Journal of Medicine verschijnt daarom een ‘doorbraak’. Ook Tom Ottenhoff, hoogleraar immunologie aan het LUMC, noemt de onderzoeksresultaten ‘veelbelovend’.

Internationale samenwerking
Een grote groep onderzoekers van universiteiten in Europa, de VS en Afrika onderzochten in samenwerking met GlaxoSmithKline 3.330 mensen in Kenia, Zuid-Afrika, en Zambia. De ene helft kreeg het nieuwe vaccin toegediend, de andere een placebo. In de groep die een placebo kreeg, ontwikkelden ruim twee keer zo veel mensen actieve tuberculose als in de groep die gevaccineerd werd.

Voorzichtigheid geboden
Ook al lijkt een vaccinbescherming van 50% procent niet ideaal, in het vakgebied wordt dit gezien als ‘behoorlijk’: ‘Er worden momenteel veel vaccins getest bij mensen en proefdieren, maar die zijn nog lang niet zo ver als dit vaccin. Met 50% bescherming kun je voor grote populaties die ziek worden al veel betekenen’,  aldus Ottenhoff.

Wel plaatst Ottenhoff een kanttekening. ‘Er ontbreekt een controlegroep die laat zien op welk eiwitgedeelte het vaccin precies effect heeft. Nu weten we wel dát het vaccin werkt, maar niet precies hoe.’ Peter Peters, hoogleraar nanobiologie van de Universiteit Maastricht, wijst in de Volkskrant op de kleine aantallen proefpersonen, waardoor voorzichtigheid in de interpretatie is geboden.