‘Meer behandeling op maat bij reuma’

‘Er is de laatste twintig jaar grote winst geboekt bij de behandeling van reuma. Personalised medicine, oftewel behandeling op maat, speelt daarbij een belangrijke rol.’ Dat zegt reumatoloog Hein Bernelot Moens donderdag 16 maart in de Telegraaf.

‘Er is de laatste twintig jaar grote winst geboekt bij de behandeling van reuma. Personalised medicine, oftewel behandeling op maat, speelt daarbij een belangrijke rol.’ Dat zegt reumatoloog Hein Bernelot Moens donderdag 16 maart in de Telegraaf.

Bernelot Moens is reumatoloog bij de Ziekenhuisgroep Twente en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie. De Telegraaf wijdt een commerciële bijlage aan reuma, in verband met de reumacollectes deze week. Het interview met Bernelot Moens is mogelijk gemaakt door de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen.

Effectiever en eerder
De behaalde gezondheidswinst komt voor een deel uit betere toepassing van bestaande geneesmiddelen, zoals prednison en methotrexaat. Zorgverleners zetten reumageneesmiddelen effectiever en eerder in, stelt Bernelot Moens. Dit gebeurt in betere combinaties, met vaak hogere doseringen, die meer zijn toegesneden op het stadium waarin de ziekte zich bevindt. Bernelot Moens: ‘Daarnaast kennen we een serie relatief nieuwe geneesmiddelen, de biologische. Deze middelen werken gericht, op bepaalde plekken in het ontstekingsmechanisme van reuma. Ze remmen een proces van ontsteking af. De biologische middelen vormen een waardevolle aanvulling op het arsenaal aan geneesmiddelen dat er al was.’ Met deze aanvulling ontstaat bij 70 tot 75 % van de mensen met reumatoïde artritis remissie. Oftewel: de ziekte komt tot rust.

Persoonlijk
De behandeling van reuma kan nu al worden aangepast aan persoonlijke kenmerken. Zo bevat het bloed van 70 % van de mensen met reumatoïde artritis een specifiek eiwit. Daardoor reageert de ene groep beter op een bepaald reumageneesmiddel dan de andere. ‘Er liggen enorme kansen’, zegt Bernelot Moens. ‘Ontwikkelingen in big data kunnen hieraan bijdragen. We weten nu bijvoorbeeld al dat biologische geneesmiddelen beter werken bij mensen die niet roken. In de toekomst kunnen we nog meer factoren meewegen in de keuze voor geneesmiddelen.’

Twee miljoen
Bijna twee miljoen Nederlanders lijden aan een vorm van reuma, volgens het Reumafonds. Ruim de helft van deze groep is jonger dan 65 jaar. Reuma is te verdelen over drie categorieën: artrose (1,1 miljoen mensen), ontstekingsreuma (420.000) en wekedelenreuma (240.000). De ziekte is nog niet te genezen, maar wel steeds beter te behandelen. Verschillende leden van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen zijn actief in de ontwikkeling van geneesmiddelen voor deze aandoening.

Interview met Hein Bernelot Moens