Helpt glucose kanker bestrijden?

Volgens onderzoekers van het Ierse Trinity College speelt glucose mogelijk een belangrijke rol speelt bij de bestrijding van kanker. Hierover schrijft Nu.nl.

Volgens onderzoekers van het Ierse Trinity College speelt glucose mogelijk een belangrijke rol speelt bij de bestrijding van kanker. Hierover schrijft Nu.nl.

Glucose is een vorm van suiker die cruciaal is voor energie en celgroei. Bij het reageren op infecties treedt het immuunsysteem in werking, waarbij grote hoeveelheden glucose worden gebruikt. Wanneer immuuncellen te weinig glucose krijgen, worden ze zwakker.

Dendritische cellen
De onderzoekers tonen aan dat dendritische cellen, onderdeel van het immuunsysteem, efficiënter worden in het stimuleren van een immuunrespons als ze te weinig glucose krijgen. Dendritische cellen zijn een soort boodschappers die antigenen, ofwel vreemd materiaal in het lichaam, vervoeren naar T-cellen in het immuunsysteem. T-cellen zijn specifiek type witte bloedcellen die kanker kunnen elimineren.

Belangrijke signaalfunctie
Onderzoeker David Finlay legt uit: ‘Het is duidelijk dat glucose een belangrijke signaalfunctie vervult in ons immuunsysteem omdat cellen die toegang hebben tot glucose zich heel anders gedragen dan cellen waarbij dat niet zo is’, aldus Finlay in Trinity News. ‘We hebben ontdekt dat dendritische cellen eigenlijk beter zijn in het stimuleren van immuunresponsen als ze te weinig glucose krijgen. Dat is niet het geval bij andere immuuncellen die zijn geanalyseerd.’ Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke blad Nature Communications.