CBG lanceert campagne over wisselwerking medicijnen en kruidenproducten

Medicijnautoriteit CBG vraagt in een publiekscampagne aandacht voor het gebruik van medicijnen in combinatie met veel gebruikte kruidenproducten. Het doel is om medicijngebruikers en zorgverleners bewust te maken dat kruiden invloed kunnen hebben op de werking van (andere) medicijnen.

Veel mensen ervaren de positieve effecten van kruidenproducten, maar weten niet dat de combinatie van kruiden en medicijnen soms ook schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Met onder andere nieuwe toegankelijke informatie op de website en een animatievideo over de wisselwerking met kruiden, wil het CBG het bewustzijn vergroten over de risico’s.

Kruidenproducten
Kruidenproducten zijn in Nederland beschikbaar als kruidengeneesmiddel en als kruidensupplement. Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat 10% van de mannen, 17% van de vrouwen en 13% van de kinderen kruidensupplementen gebruiken. De medicijnautoriteit onderzocht de wisselwerking tussen tien kruiden en diverse medicatie. Op basis hiervan is informatie over tien veel gebruikte kruidenproducten opgesteld. In de toekomst zal het CBG de lijst uitbreiden met nog meer kruiden.

Soms gevaarlijk
CBG-voorzitter prof. dr. Ton de Boer is blij met de nieuwe voorlichting: ’Kruiden lijken misschien onschuldig, maar zijn dat niet altijd. De combinatie van medicijnen en kruidenproducten is soms gevaarlijk. Het is daarom belangrijk dat medicijngebruikers weten wat de risico’s zijn en dat ze altijd hun zorgverlener informeren. Deze nieuwe campagne moet daarbij helpen.’