‘Vaccin een van de belangrijkste ontdekkingen uit de medische wetenschap’

Vaccins liggen onder vuur. ‘Dat de vaccinatiegraad in Nederland al enkele jaren daalt, is grotendeels te wijten aan misverstanden over de werking en inhoud van vaccins’ aldus Elsevier in het medicijndossier.

Zo meent een groeiend aantal ouders dat bepaalde bestanddelen van vaccins schadelijk zouden zijn. Schrijnend, aldus Elsevier. Want de ontdekking van de Brit Edward Jenner (1749-1823) is een van de belangrijkste uit de medische wetenschap. Waarom? Omdat vaccins werken.

Trainingsmateriaal
Een vaccin bevat dode of verzwakte ziekteverwekkers, die fungeren als trainingsmateriaal voor het lichaam. Deze virussen of bacteriën kunnen geen kwaad, maar ‘leren’ het afweersysteem hoe het moet reageren op ziekmakers. Als het lichaam later in contact komt met de ‘echte’ ziekte, dan weet het afweersysteem wat het moet doen.

Sterfgevallen voorkomen
In Nederland vaccineren we kinderen sinds 1957 volgens het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Daarmee zijn tussen de 6.000 en 12.000 sterfgevallen onder kinderen voorkomen, blijkt uit een recent verschenen proefschrift. Nu beschermt het RVP tegen wel twaalf infectieziekten.

Tachtig jaar
Tegenstanders wijzen, volgens Elsevier ten onrechte, op schadelijke bestanddelen. Sommige klinken op het eerste gezicht inderdaad gevaarlijk, maar zijn dat niet. Want het lijkt misschien vreemd om aluminium te injecteren, maar het is een stof waarvan we elke dag een kleine hoeveelheid binnenkrijgen via eten en ademen. En in tachtig jaar wereldwijd vaccingebruik, is nog nooit een schadelijk effect van het gebruik van aluminium ontdekt.

We worden beter: de eerste vaccinatie

We worden beter: Rijksvaccinatieprogramma

Themapagina vaccins

Rijksvaccinatieprogramma

Janssen werft 143 stamceldonoren

In de maand september, ook wel bekend als internationale bloedkankermaand, meldden 143 medewerkers van Janssen zich aan als stamceldonor. De aanmeldingen zijn het resultaat van een succesvolle donorwervingsactie van het bedrijf.

Dit schrijven het Algemeen Dagblad en BN De Stem op 2 oktober. Eliane Lauwers, woordvoerder van Janssen, laat weten dat het aantal aanmeldingen nog kan oplopen: ‘Dit is het resultaat in precies één maand. Er kunnen dus nog aanmeldingen bijkomen.’

Trots
Janssen werkt bij de wervingsactie samen met Matchis. Deze stichting zorgt ervoor dat patiënten met leukemie en andere ernstige bloedaandoeningen die een stamceltransplantatie moeten ondergaan zo snel mogelijk de best passende donor krijgen. Bert Elbertse, woordvoerder van Matchis, noemt het aantal aanmeldingen – zeker voor een bedrijfsactie – ‘een heel goed resultaat’: ‘Daar kan Janssen trots op zijn. Ook omdat niet iedereen zich kan aanmelden, zo kunnen bijvoorbeeld alleen mensen tot vijftig jaar donor worden.’

Juiste match
Mensen die zich laten registreren geven aan dat ze stamcellen willen doneren voor patiënten met leukemie en andere ernstige bloedaandoeningen. Er moet dan wel de juiste match zijn en dat komt maar heel weinig voor, vandaar dat er veel potentiële donoren nodig zijn. Het aantal stamceldonoren steeg dit jaar in Nederland met ruim 60.000 mensen tot circa 260.000.

Marokkaanse gemeenschap
In juni 2018 startte de Stichting Matchis een campagne, gericht op de Marokkaanse gemeenschap in Nederland. Momenteel staan in de Nederlandse, maar ook in de wereldwijde stamceldonorbank voor stamceltherapie, te weinig mensen van Marokkaanse afkomst geregistreerd. De actie resulteerde in de aanmelding van zo’n 3.000 personen bij Matchis hebben aangemeld. Deze campagne werd mogelijk dankzij ondersteuning van Pfizer, dat ook lid is van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen.

Bericht donorwervingsactie Janssen

Met longsponsje effect medicijnen testen

Een piepklein sponsje aan het uiteinde van een katheter blijkt volgens de Telegraaf patiënten met ernstige longproblemen te vrijwaren van pijn bij het winnen van hun longweefsel voor pathologisch onderzoek.

Volgens onderzoekster Carmen Veith, afdeling toxicologie en farmacologie van het Maastricht UMC, kan het sponsje, dat slechts enkele millimeters meet, straks wellicht het aanmerkelijk pijnlijker ’longbiopt’ vervangen.

Lees meer

‘Op weg naar proactieve geneeskunde’

De dermatologie kan leidend zijn in de ontwikkeling van een doelgerichte, op de patiënt toegesneden therapie. Dit komt doordat de huid het meest zichtbaar is.’ Dit zegt emeritus hoogleraar Peter van de Kerkhof van het Radboudumc in het Pharmaceutisch Weekblad (PW). ‘Met precision medicine is een duurzame controle mogelijk van onder meer psoriasis.’ Lees meer

Nieuwe animatie over medicijnontwikkeling

Hoe steekt geneesmiddelenontwikkeling in elkaar? En hoeveel tijd en geld kost dat eigenlijk? Deze en andere vragen worden beantwoord in een nieuwe animatie van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen. Lees meer

Knutselen we met nieuwe DNA-techniek straks mensen in elkaar?

Veel voorkomende ziekten als kanker en hartaandoeningen kunnen in de toekomst mogelijk voorgoed verdwijnen. Hierover bericht EenVandaag 7 februari. Lees meer

Fluorescerende stof maakt tumor zichtbaar

Het inspuiten van een fluorescerende stof bij de patiënt maakt tumoren zichtbaar. Drie Nederlandse ziekenhuizen experimenteren met deze nieuwe behandeltechniek. Hierdoor kunnen patiënten met darmkanker beter behandeld worden. Lees meer

Nieuwe medicijnen zijn tumorzoekers

Een nieuwe vorm van inwendige bestraling: medicijnen die als een kruisraket door het lichaam manoeuvreren en hun lading, radioactieve atomen, boven op het gezwel deponeren. Bayer loopt voorop, schrijft Elsevier.

Lees meer

Plantenvirus drager medicijnen

Dinsdag 23 januari promoveert Lise Schoonen op plantenvirussen waar medicijnen in gestopt kunnen worden. Lees meer