Nieuwe medicijnen zijn tumorzoekers

Een nieuwe vorm van inwendige bestraling: medicijnen die als een kruisraket door het lichaam manoeuvreren en hun lading, radioactieve atomen, boven op het gezwel deponeren. Bayer loopt voorop, schrijft Elsevier.

In de pijplijn van Bayer zitten diverse veelbelovende radioactieve medicijnen. In 2014 bracht het bedrijf al zo’n medicijn op de markt. Sindsdien is het middel uitgebreid toegepast op patiënten met prostaatkanker die naar het bot is uitgezaaid. Het biedt deze bijna uitbehandelde patiënten ruim drie maanden levensverlenging.

Opzoek
In het Meander Medisch Centrum in Amersfoort maken ze een zelfde soort radioactief medicijn. Ook dit medicijn koppelt een radioactieve isotoop aan een substantie die de botten – met daarin de uitzaaiingen – opzoekt.

Vergelijken
De komende paar jaar worden de medicijnen van de grote multinational en het kleine ziekenhuis met elkaar vergeleken. Vierhonderd patiënten met uitgezaaide prostaatkanker worden op tal van plaatsen in Nederland behandeld met één van de twee radioactieve medicijnen. Vier zorgverzekeraars financieren het onderzoek, het VUmc doet de wetenschappelijke coördinatie, het Radboudumc de kosten-batenanalyse.

Klein Duimpje
Het klinkt volgens Elsevier als Klein Duimpje en de reus, maar ziekenhuisapotheker Rogier Lange houdt niet zo van die vergelijking. ‘We hebben niets tegen de firma Bayer. Maar het is goed als er meer keuze is. Wij zouden hier in Amersfoort al dolblij zijn als ons medicijn even goed scoort als dat van Bayer.’

SaveSaveSaveSave