Knutselen we met nieuwe DNA-techniek straks mensen in elkaar?

Veel voorkomende ziekten als kanker en hartaandoeningen kunnen in de toekomst mogelijk voorgoed verdwijnen. Hierover bericht EenVandaag 7 februari.

De zogeheten CRISPR-methode is uitgegroeid tot de meest veelbelovende maar ook controversiële ontwikkeling in genetisch onderzoek. Uitvinders zien grootse mogelijkheden, maar critici vrezen de komst van genetische doping en designer-baby’s. Is de mens straks in staat haar eigen bouwstenen te veranderen?

Genetische modificatie
Er zijn veel beperkingen voor het gebruik van genetische modificatie in Nederland. Zo stelt de Embryowet uit 2002 dat het verboden is om mensen te klonen. Ook is het niet toegestaan om cellen te veranderen om een zwangerschap te bevorderen.

Menselijke embryo’s
Hoewel genetisch gemodificeerde embryo’s wereldwijd (nog) niet mogen worden teruggeplaatst om voor een zwangerschap te zorgen, krijgen wetenschappers wel steeds meer ruimte om onderzoek te doen met menselijke embryo’s. Door de nieuwe techniek komt het verbod op knutselen met DNA verder onder druk te staan. Zweden, het Verenigd Koninkrijk en China hebben bijvoorbeeld al toestemming gegeven de DNA-knipmethode te gebruiken.

DNA knippen
Ook in Nederland is de discussie gaande of de wet moet worden verruimd. De VVD maakt zich sterk om DNA te knippen bij plantenveredeling. En in 2017 bracht de Gezondheidsraad een advies uit om meer experimenten op menselijke embryo’s mogelijk te maken, aldus EenVandaag.

Bericht EenVandaag

SaveSave

SaveSave