LUMC bouwt grootste stamcelfaciliteit van Nederland

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) start dit jaar met de bouw van de grootste non-profit stamcel- en gentherapiefaciliteit van Nederland. In het NECSTGEN kunnen onderzoekers en start-ups terecht om toepassing van deze therapieën te versnellen.

Het Netherlands Center for the Clinical advancement of Stemcell and Gene Therapies (NECSTGEN) richt zich op onderzoek op het gebied van regeneratieve geneeskunde; geneeskunde die zieke cellen, weefsels en organen herstelt of vervangt.

Regeneratieve geneeskunde
Iedereen in Nederland kan baat hebben bij ontwikkelingen in regeneratieve geneeskunde, aldus Ton Rabelink, hoogleraar geneeskunde van het LUMC. ‘Op dit moment is het zo dat patiënten met chronische aandoeningen jarenlang behandeld worden. Dat is intensief voor de patiënt en kostbaar voor de maatschappij. Door regeneratieve geneeskunde hoeft dat in de toekomst niet meer: dan genees je patiënten met hun eigen cellen, met gentherapie of weefselmanipulatie.’

Leiden Bio Science Park
Het NECSTGEN wordt gerealiseerd op het grootste Life Science en Health cluster van Nederland, het Leiden Bio Science Park. In totaal beslaat de NECSTGEN-locatie 4.000 m2. Hier worden academische ontdekkingen lokaal vertaald naar schaalbare therapieën voor patiënten, ook voor aandoeningen waar slechts een kleine groep patiënten mee kampt.

Persbericht LUMC