< Terug naar overzicht

Eerste baby via getransplanteerde baarmoeder

2014

In Zweden is er begin oktober 2014 voor het eerst een vrouw bevallen na een baarmoedertransplantatie. De 36-jarige vrouw verloor haar eigen baarmoeder door kanker en reeg de baarmoeder vorig jaar van een 61-jarige vriendin.

Met de geboorte van het eerste kind na een uterustransplantatie wordt een belangrijk hoofdstuk in de geschiedenis van de voortplantingsgeneeskunde geschreven. In Nederland worden jaarlijks twintig vrouwen geboren zonder baarmoeder. Daarnaast zijn er minstens net zoveel vrouwen die op jonge leeftijd hun baarmoeder door ziekte verliezen.

Door de techniek waarbij ze een baarmoeder krijgen van een donor, kunnen ze voortaan toch hun eigen kinderen dragen en ter wereld brengen. De 36-jarige vrouw die als eerste op deze manier een kind kreeg, kan nog een keer zwanger worden. Daarna moet de baarmoeder waarschijnlijk worden verwijderd, omdat getransplanteerde organen over het algemeen beperkt houdbaar zijn.

De vrouw kreeg haar kind – een jongetje, Vincent  – weliswaar een maand te vroeg, maar kerngezond via een keizersnede. Door het Zweedse team  – onder leiding van professor Mats Brännström dat de transplantatie en de keizersnede begeleidde ging een golf van opluchting toen ze het baby’tje meteen hoorden huilen.

Volgens Brannström, hoogleraar obstetrie en gynaecologie aan de universiteit van Göteborg en Stockholm, is de baby ‘fantastisch’. ,,Maar het is nog beter om de blijdschap bij de ouders te zien en hoe gelukkig hij hen gemaakt heeft.’’

In Groot Brittannie wil men in de zomer van 2015 ook de eerste baarmoedertransplantaties uitvoeren.

Eerste baby via getransplanteerde baarmoeder