< Terug naar overzicht

Een compleet nieuw gezicht

2006

’s Werelds eerste gezichtstransplantatie of liever gezegd het terugplaatsen van een gezicht werd uitgevoerd in 1994. Bij een 9-jarig meisje wiens haar vast kwam te zitten in een dorsmachine.

Het kind werd bewusteloos naar het ziekenhuis gebracht, met een plastic zakje met daarin haar gezicht in twee delen.

Het lukte chirurgen om het terug te plaatsen en Sandeep maakt het tegenwoordig prima.

De eerste gedeeltelijke transplantatie met het gezicht van iemand anders werd uitgevoerd op 27 november 2005. Isabelle Dinoirs eigen gezicht was aan de onderkant kapot gebeten door een hond. Gekozen werd om haar neus, kin en mond te vervangen door die van een hersendode vrouw.

Pas 17 maanden na de operatie traden de artsen met de resultaten van hun geslaagde transplantatie naar buiten. Dinoir maakt het goed. Al blijft het spannend of haar donorgezicht op de lange termijn niet wordt afgestoten.

Nadat in diverse ziekenhuizen nog een aantal gedeeltelijke gezichtstransplantaties werden uitgevoerd, verrichtte een team van 30 Spaanse artsen op 20 maart 2010 de eerste volledige gezichtstransplantatie.

Dit gebeurde bij een man die anoniem wil blijven maar zijn gezicht verloor bij een jachtincident. Hij kreeg een compleet nieuw gezicht, inclusief traanbuizen en wimpers.

Inmiddels zijn wereldwijd enkele tientallen gezichtstransplantaties uitgevoerd. In Nederland zijn zover bekend geen UMC’s bezig met voorbereidingen van een gezichtstransplantatie. Omdat zich nog geen patiënten hebben gemeld voor wie een compleet nieuw gezicht nog de enige mogelijkheid is om weer een normaal bestaan te kunnen leiden.

Een compleet nieuw gezicht