Biobank met levende tumorcellen maakt borstkankeronderzoek buiten lichaam mogelijk

Onderzoekers van het Hubrecht Instituut en het UMC Utrecht hebben als eerste een biobank opgezet met levende tumorcellen van meer dan 150 borstkankerpatiënten. Hierdoor kunnen medicijnen buiten het lichaam worden getest, meldt AD Utrechts Nieuwsblad. 

Zo wordt de patiënt niet aan de medicijnen blootgesteld, maar kan deze wel een behandeling op maat krijgen. Dit blijkt uit een publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Cell vandaag.

Genetische kenmerken
Wetenschappers, onder leiding van Hans Clevers  van het Hubrecht Instituut en Edwin Cuppen  van het UMC Utrecht, hebben een biobank opgezet met zogeheten organoïden (tumorcellen) van meer dan 100 verschillende borstkankers. Deze organoïden zijn opgekweekt uit levende tumorcellen die bij borstkankerpatiënten tijdens een operatie zijn verwijderd. De borstkankerorganoïden zijn onderzocht op weefseltype en genetische kenmerken.

Mogelijke therapieën
De tumorcellen bieden onderzoekers de mogelijkheid om een breed scala aan mogelijke therapieën per patiënt in het laboratorium te testen. Omdat medicijnonderzoek op de cel plaatsvindt en niet in het lichaam van de patiënt, is deze testmethode snel en veilig. Ook ondervindt de patiënt geen last van mogelijke bijwerkingen. Bovendien kunnen zo vele medicijnen worden getest.


Bericht AD

SaveSave