Actueel

Nieuwsberichten over farmaceutische zorg, de jongste ontwikkelingen in onderzoek naar nieuwe medicijnen en actuele discussies in de samenleving over het werk van geneesmiddelenbedrijven.

16 augustus 2019

Vaker dementie bij ongezonde hart en vaten

Hoe beter de cardiovasculaire gezondheid op vijftigjarige leeftijd, hoe kleiner de kans op dementie. Dat blijkt een cohortstudie onder 7.899 deelnemers, gepubliceerd in The BMJ, waarvan Medisch Contact melding maakt.

Lees meer
14 augustus 2019

Veelbelovend ebola-medicijn ontdekt

Een internationale onderzoeksgroep, verbonden aan de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, heeft in Congo vier geneesmiddelen getest, waarvan twee zeer veelbelovend lijken. Als de medicijnen in een vroeg stadium van ebola worden toegediend, heeft de patiƫnt een overlevingskans tussen de 89 en 94 procent. Dit melden verschillende media.

Lees meer
13 augustus 2019

Eerste alternatief penicilline 75 jaar geleden ontdekt

Penicilline was het wondergeneesmiddel van de Tweede Wereldoorlog. Het was het allereerste antibioticum dat in grote hoeveelheden werd geproduceerd om infecties onder de geallieerde strijdkrachten te bestrijden. Maar dit leidde al snel tot resistentie. Pas in 1944 werd een nieuw antibioticum ontdekt: streptomycine.

Lees meer